ÖNSKEVECKA

Önskeveckan fortsätter och Christine önskar svar på hur jag planerar och utför en målning där jag bestämt motiv från början. Hon vill veta vad man kan tänka på? Komposition? mm.
Jag tänker berätta om målningen som växte fram i lördags på eventet. Det är inte ofta jag vet vad motivet ska bli när jag börjar eftersom det är just det jag älskar med skapandet – att starta med ett tomt sinne där färgerna och processen/dansen tar mig med på resan. Men när det är specialbeställningar och vid enstaka tillfällen finns det en plan. Med plan menar jag absolut inte punkt och pricka eller att jag skissat upp motivet på duken eller papper innan. Utan mer en utgångspunkt av färger som sedan ska komma att bli tex blommor. Jag ser inga inre bilder eller slutresultat framför mig alls. Friheten är som ni vet väsentligt i mitt skapande vilket gör att jag här måste känna mig fri för annars dör lusten och kreativitet vissnar.
Så i lördags visste jag färgskalan innan jag började eftersom den skulle matcha med min outfit. Jag hade också bestämt innan att den ena målningen skulle vara abstrakt och den andra figurativ med blommor. Men inte hur många blommor, hur de skulle se ut eller kompositionen för det överlåter jag till processen. Så jag börjar med att skapa en harmoniserande skön bakgrund, gärna med en mix av ljusare och mörkare valörer som automatiskt ger ett djup i bilden. Därefter följer jag målningens andetag och rörelse till jag känner att bakgrunden är i balans men ändå har liv i sig. Sedan börjar skattjakten i form av blommor, var finns de naturligt, av sig själv? Vad ser jag under ytan? Ögat söker, scannar av varenda liten detalj, färgpartier, rörelsen, hur känns den? Var fastnar blicken, vart är ingången i bilden, tar in allt, känner in, vad dras ögat till osv. Dansen, samspelet och tilliten. Jag släpper kontrollen och överlämnar mig, låter mig föras, målningen bestämmer takten, kompositionen och vägen – jag dansar med.
Någonstans vet jag att det kommer bli blommor i slutändan men inte hur, tilliten! Tilliten som sagt tilliten!
Jag skissar upp några få blommor med kolet där jag kan förnimma kronblad och knoppar för att få en känsla. Tar bort, justerar och ändrar, lägger till för att få en helhet. Jag tecknar inte upp exakta former utan markerar snarare områden där det kan tänkas bli en blomma, inte alla detaljer utan bara några enstaka linjer som får mig att våga ta nästa steg, ni vet dansen. Kompositionen är känslan, jag vet vad jag gillar och inte gillar, tex ojämt antal, det operfekta, osymmetriska, livfulla, jag älskar djupet och dimensionerna av magi.
Blir det för perfekt och uppstyrt är målningen död för mig, så dansen/processen är en rytm där mina sinnen är i total närvaro och inkännande på varje liten subtil signal. Det är en hårfin linje mellan det operfekta och perfekta, det sistnämnda gör att jag gått över linjen. Då har jag forcerat, varit i görat, inte lyssnat in hjärtat, processen och målningen utan varit mer i huvudet. Det jag har lärt mig genom åren är att ta det lugnt, en målning får ta tid och får jag inte till mig nästa steg då väntar jag in. För annars är det lätt att perfektionen styr och magin går förlorad.
Så jag kan ha en idé om temat men vet inte hur, vart och vad det hela utspelar sig på duken. För det är alla lager av färg som utgör känslan, känslan är det essentiella – livet. Där målningen steg för steg visar vägen, dansen som får mig sväva framåt, åt sidan, uppåt och tillbaka. Samspelet komponerar melodin, vilket tillslut kanske skapar en magisk symfoni……
Funderar på en minikurs i just detta, skulle det vara intressant?
Solsken
Karolina

TACKSAMHET

Det är önskevecka och Bosse vill veta om jag känner tacksamhet – på riktigt – för varje ny dag jag får vakna till i livet? Om jag uppskattar varenda ny dag, och tar därför väldigt väl vara på den. Eller om jag tar den för given?
Detta med tacksamhet ligger mig väldigt varmt om hjärtat och är något jag fokuserar på många många många gånger varje dag. Det är en direktlänk till varandet, nuet och hjärtat. Jag skriver tacksamhetsdagbok, tackar så fort minsta lilla glädjefrö visar sig tex på min promenad när jag ser ett hjärtformat löv, säger jag högt för mig själv – tack för kärleken. När jag hör fågelkvitter – tack för denna ljuvliga fågelsång. En kaffe på trappen i solen – tack för stunden här. När allt flyter på under dagen tackar jag för flödet. Ett leende från en främmande människa – tack för glädjen…..osv. Att verkligen tacka varje gång för att visa universum att – yes precis detta välkomnar jag och vill öppna upp för ännu mer. Den genuina djupa tacksamheten till livet och dagen, att faktiskt få uppleva livet här på jorden.
Vissa dagar är såklart sämre och jag kan vara irriterad, stressad eller gnällig över något. I perioder med göranden och stress, när jag är mer i hjärnans rytm och mindre i hjärtat, resulterar det i att jag inte är lika närvarande i den sanna tacksamheten men jag skulle säga att 90% tar jag väl vara på dagen. Behöver jag påminna mig så tänker jag på berättelsen om våra 86400 dyrbara sekunder som vi faktiskt får varje dag, som vi varken kan spara, lägga på hög eller ge bort. Tid, tiden är värdefull. Det perspektivet brukar få ner mig på jorden och inse vad sjutton håller jag på att gnata om.
Så vad gör du med dina dyrbara sekunder?
Solsken
Karolina

FÄRGFROSSA & LIVEMÅLERI

Vilken rolig happening det blev i lördags. Jag gästade TrendMakeriet med måleri och idén var att jag skulle skapa en målning i färgpaletten som mina kläder. Jag insåg ganska snabbt efter vi bokat in eventet att om jag ska måla i fyra timmar behöver jag ha fler än en målning att jobba med. Så jag packade med 2 st 1×1 meters canvas. Tänkte att det skulle bli en abstrakt och den andra figurativ. Det var en helt fantastisk dag med skön stämning, bubbel, snittar, glada besökare och fina pratstunder. Färgskalan blev sååå fin, det kan vara en ny favorit faktiskt. Kulörerna förenades vackert och nästan smälte samman. Jag och konstverken i en fulländad symfoni.
För ovanlighets skull hade jag en plan och det var roligt, kände mig fri och lekfull trots att jag redan bestämt mig för att motivet skulle bli blommor. Men jag hade ingen inre bild eller visste hur de olika blommorna skulle se ut, heller inte hur många vilket gjorde att nuet fick space att ta ut svängarna. Lekande lätt kändes det och jag följde flödet. Målningarna finns kvar på TrendMakeriet under veckan och sedan får de komma hem till ateljén. Då ska de få namn och texter sedan kanske de är redo att flytta, jag vet att några av er är intresserade så håll utkik framöver. På Instagram finns fler bilder och filmklipp. Var det någon som gissade rätt ang färgkombon på kläderna?
Glad onsdag!
Solsken
Karolina

EN FÖRSTA SMYGLÄSNING

Jag är ju som ni vet igång med att skriva min nya bok, kanske det mest betydelsefulla jag någonsin gjort. Som många av er önskat är den snart verklighet och nu äntligen ska ni få en första smygläsning av inledningen, det är läskigt blottande men ack så viktigt. Tack för att ni är med mig!

 

“Detta är en bok med samlade bilder på mina målningar samt dess texter. Jag berättar också för första gången min historia om vägen hit, hur olika val och livshändelser har påverkat resan. Jag trodde aldrig i min vildaste fantasi att ett val jag gjorde som tjugoåring skulle vara avgörande för framtiden, för resten av mitt liv! Min intention med denna bok är att jag vill inspirera andra till att det faktiskt kan finnas ett annat syfte med livet än vad vi kanske först tror.

I boken kommer jag att starta min resa som 28-åring kring år 2005 när måleriet kom in i livet och en stor förändring påverkade mig till att göra viktiga avgörande val. Då levde jag i ett förhållande sedan fem år tillbaka och hade precis byggt hus. Jag minns såväl att jag en dag stod i köket i vårt sprillans nya hus och blickade ut över dalen, kände mig helt tom inombords och tänkte: Är det så här jag ska leva resten av mitt liv? Är det verkligen detta som är livet? Är det såhär det ska vara? Är det inte mer än såhär? Är det detta som är lycka? En besvikelse över att det inte fanns mer. Var det verkligen bara detta som livet hade att ge? Känslan av att det saknades något och att det inte var fullbordat vibrerade som ett eko inom mig. Något skavde men jag kunde inte sätta fingret på exakt vad det var just då…………….

När mamma bjöd med mig och min svägerska på en målarkurs hade jag ingen aning om att det var under just den helgen det skulle sås ett frö till en radikal vändning. Jag blev helt uppslukad av färgerna och av att bara få måla hur jag kände i stunden. Det väckte upp glöden inom mig och skapandet helade mig på något sätt. Processen fick mig att blicka inåt och bli uppmärksam på mitt inre, jag kunde inte blunda längre utan kontakten med färgerna gjorde att hjärtats röst blev starkare och livets sanning kom upp till ytan. Det gick inte att förbise hjärtat längre och vad det viskade till mig. Måleriet blev snabbt min frizon där jag fick vara jag och känslorna fritt spelutrymme. Jag fick känna, verkligen känna – att livet hade något mer att ge än det som jag levde mitt i. Färgerna fick mig att lyssna till mitt inre och ju mer jag målade desto starkare blev insikten – jag måste göra något åt min livssituation………………”

Jag hoppas så innerligt att boken kan släppas någon gång i mars april nästa år trots att det är en lång bit kvar men pusselbitarna faller på plats mer och mer för varje dag som går. Ni kommer få vara med i processen kring omslagsbild samt titel, jag hojtar till när det är dags.

Än en gång, tack för att ni är med mig på resan och håller mig i handen!

Solsken
Karolina

KARAMELLKALAS

Tjohooooo 21-27 november – 1 års jubileum Karamellbutiken! Den fysiska butiken fyller ett år det firar vi med finfina överraskningar hela vecka 47.  Boka in utflykt till Borås redan nu o hälsa på oss, vi älskar besök från er💗🌸🎨🎉

Måndag 21 nov livemåleri kl 10 “Karolina testar” på plats o min Facbooksida, drop-in-måleri “ink” kl 16-18
195kr pp inkl material
Tisdag 22 nov livemåleri kl 10 “Karolina testar” på plats o min Facbooksida
Onsdag 23 nov livemåleri kl 9 “Karolina testar” på plats o min Facbooksida, drop-in-måleri kl 16-18 “textur/3D”
195kr pp inkl material
Torsdag 24 nov livemåleri kl 10 “Karolina testar” på plats o min Facbooksida, drop-in-måleri “collage” kl 16-18
195kr pp inkl material
Fredag 25 nov livemåleri kl 10 “Karolina testar” både lpå plats o min Facbooksida, AW-drop-in-måleri kl 16-18 “bubbelmåleri” 195kr inkl material
Lördag 26 nov drop-in-måleri kl 11-14 “akryl” 195kr inkl material
Plus att vi har laddat med finfina överraskningar. Så boka in karamellkalaset o fira med oss heeeeela veckan lång. Detta ska bli så himla kul!
Solsken
Karoilna