CELEBRATION

Det närmar sig popup utställningen nästa vecka och fullt fokus är måleri av den nya serien ”Celebration”. Målningarna har jag valt att hålla hemliga tills dess, det är endast detaljbilder ute på Instagramfacebook och hemsidan för att stärka upplevelsen på själva visningsdagen den 22 mars. Jag gillar det – att jobba lite i hemlighet och ro om mina älsklingar ett tag innan det är dags.

Som ni kanske såg i min första livesändning för ett tag sedan så föddes faktiskt idéen till denna serie, små pingviner ville ut på duken. Den betår än så länge av ca 10 små målningar med vita ramar som ”En doft av sommar” samt några större 120×100 cm. Jag är väldigt spänd på hur serien kommer att tas emot, själv är jag väldigt förtjust och lite kär.

Givetvis kommer alla mina målningar finnas på plats (inte bara ”Celebration”) samt keramikskulpturer, kuddar, print, nya motiv på konstkort och kanske kanske servetter. Det blir en skön After Work med bubbel, konst och musik – en trevlig happening helt enkelt! Alla är varmt välkomna så passa på att bjud med vänner, kollegor och familj. Det vore toppen om ni vill klicka i att ni kommer i evenemanget så jag lättare kan beräkna inköp av dryck och tilltugg, klicka här!

Hemsidan har inte varit uppdaterad med originalverk på ett tag och ifall ni undrar vart alla nya alster tar vägen så står de hemma hos mig väl förvarade i ateljén i väntan på utställningen men jag lovar att lägga ut allt dagen efter visningen.

Ska bli fantastiskt att snart ses, vem tar du med dig?

After Work & Art – Popup utställning 
22 mars 17.30-20.30
Mariedalsgatan 5, Borås TopBorns lokaler, karta här!
Nära busstorget, resecentrum och en stor parkering precis utanför. Hiss till sjätte våningen och där tar jag emot er. Det kommer vara tydligt skyltat så att ni hittar.

Kram
Karolina

 

 

DET SPRITTER I KROPPEN

Den sista tiden har jag gått loss med tunnare färg och fluidmedium vilket är superkul att hålla på med. Så roligt att timmarna bara flyger iväg jag har svårt att hejda mig mellan färglagren! Det är den där känslan som uppstår när det bara spritter i hela kroppen och det är så mycket som ska ut på duken, många färger som vill vara med och flödet bara driver på. Då är det lätt att allt tillslut blir förstört eftersom jag oftast inte har tålamod att VÄNTA på att färgen ska torka innan nästa lager skvätts på och då är det bara att börja om från början igen……….den eviga processen:)

Men när jag väl lyckas hejda mig och väntar in torktiden – det är då det där magiska sker. När färgerna målar av sig själva och jag bara njuter av magin, då och då strör jag på lite guldpulver för att förgylla. Det är häftigt att se på hur färgerna blandas, delas, går ihop och hittar små egna vägar genom varandra och tiden står stilla.

Livet är rätt magiskt ändå!

INSPIRATION

Tänkte skriva lite om hur jag ser på inspiration. Genom åren har jag låtit målarlusten styra hur mycket och ofta jag målar, vilket periodvis blir mer, mindre eller inte alls. Efter sommaren har jag testat att ge mig tid i ateljén fem till sju dagar i veckan (bortsett från resor) och vilken skillnad det är. Jag har märkt att det faktiskt bara är att sätta igång för ska jag vänta på att inspirationen ska hoppa på mig blir det inte mycket kreativt gjort.

Det kan låta lite hårt och påtvingat men det bästa i detta är att målar jag lite varje dag är det lättare att komma igång och det finns så gott som ingen startsträcka alls, inspirationen ger mer inspiration som skapar flow. Men när det går längre tid blir motståndet större och vid dessa tillfällen är i varjefall jag expert på att komma på allt annat som behöver göras istället för att just måla som tex att tvätta eller städa som i vanliga fall är rätt trist.

Så vad väntar du på? Du har inspirationen inom dig, väck den med färgerna och bara gör för efter en liten stund släpper motståndet och målarlusten segrar. Avdramatisera det hela genom att experimentera dig fram och ha roligt, på så sätt lovar jag att impulserna vaknar upp och kommer visa dig vägen. Det behöver inte vara flera timmar varje dag utan ge dig den tid du kan för det skapar mersmak och det du vill ha mer av i livet behöver näring. När det du vill ha mer av!

Oavsett om det är måleri eller annat du ägnar dig åt så fungerar det på samma sätt – gå inte och vänta för då kan du få vänta länge och vem vet hur lång tid vi har här på jorden………

Vad är ditt nästa steg?

 

KERAMIK MED BUBBEL

Alltså vilken härlig dag jag har haft i Ljuva Drömmars mysiga keramikverkstad idag. Jag har ju hittills snöat in på rakubränning av mina skulpturer för jag älskar effekterna. När det spricker, krackelerar och lever sitt egna lilla liv som göra att sköningarna får ännu mer personlighet och säregna drag.

Idag har jag testat något nytt som starkt konkurrerar med rakun – att bubbla glasyr, wow vilken kick! Det blev tre pingviner som fick hänga med som testpanel och resultatet ser vi på fredag.  Det är ju inte resultatet som är det viktiga utan vägen dit, upplevelsen! Men jag hoppas ändå att det blir bra för detta var så fantastiskt roligt att jag hade lyckobubblor i hela kroppen efteråt, ett riktigt lyckorus som jag får när jag bränner raku också.

Först glaserade jag pingvinerna med vit glasyr sedan bubblade jag på svart glasyr. Det bästa med denna teknik är att den inte heller går att styra utan det blir lite som det blir och ni som följer mig vet att det är just det jag älskar med skapandet. Att inte kunna kontrollera och styra utan låta processen leda och jag flowar med.

Här kommer en liten filmsnutt, klicka här: Bubbelkeramik
Lägger ut fler bilder på fredag så ni får se:)

Kram

INSIDE THE BUBBLE – LILLA MY

Nu är det dags att titta in bakom kulisserna igen, in i skaparbubblan ”Inside the bubble” och se vad som finns under ytan. Idag blir det ”Lilla My”.

Min lilla älskling! Det är något alldeles speciellt mellan mig och ugglorna som har dykt upp både i keramiken och måleriet lite då och då.

”Lilla My” är en riktig tänkare och det är många funderingar som snurrar i hennes huvud, fundamentala viktiga fnurror. Ögonen väcker mig och det är hennes blick som vill berätta något speciellt, något hon sitter och klurar på. Det äkta och sårbara strålar rakt in i hjärtat och träffar mig med tacksamhet och ibland är orden överflödiga för blicken säger allt. Bakom denna söta lilla uggla ligger många färglager och en lång process på flera år. Vad har hon att berätta för dig?

Detta är sista uggletavlan som finns kvar så älskar du ”Lilla My” kan hon blir din……….

Titel: Lilla My
Storlek: 45×70 cm
Pris: 4.500 kr

Är du intresserad av målningen är det bara att ringa 070-742 60 53 eller maila info@annakarolina.se

(Givetvis går det bra att delbetala om så önskas).

After Work o visning blir det torsdag 22 mars kl 17.30-19.30, så boka gärna in i kalendern redan nu o bjud med alla du vill. Det blir bubbel, konst och skön musik. Mer info kommer längre fram.

Vill du handla brickor, keramik eller konsttryck, klicka här!

Ha en finfin dag kära ni!


Du är konstnären i ditt liv och färgerna är en kanal som får igång din kreativa process, där ditt unika uttryckssätt och innersta är det som spelar roll. Hur resultatet blir är oviktigt, vad det handlar om är upplevelsen när vi skapar, hur färgerna väcker något inom oss och känslan som uppstår när vi experimenterar med olika nyanser. Där rätt och fel inte existerar utan du själv följer din längtan, din väg med hjärtat som vägvisare och varje impuls för dig framåt.

Att måla handlar för mig om glädje och frihet där ingen annan kan påverka eller lägga sig i. Där jag är viktigast och min känslor får utrymme att expandera, min heliga stund som ingen kan ta ifrån mig. Måleriet får mig att må bra helt enkelt, jag kan inte avbilda verkligheten men jag kan måla min värld på mitt sätt – det är häftigt!

Även om du inte målar kan du tänka dig att livet är ditt konstverk som du är skaparen till, hitta något som inspirerar dig, väcker glädje och får känslorna att bubbla i kroppen. Gör det och gör det så ofta du bara kan så att ditt konstverk kan skina, spraka och lysa ännu mer.

Du själv är konstnären i ditt liv så måla din dröm och låt färgerna flöda fritt. För vem har rätten att bestämma vem som är konstnär och vem som kan måla……………

KREATIVITET

Det som inspirerar mig är hur den kreativa processen och livet speglas av varandra. Jag blir fascinerad av hur jag genom måleriet kan hitta liknelser i livet och se vart jag befinner mig just nu. Vilka perioder och faser jag har gått igenom, hur rädslor och utmaningar format och utvecklat mig att öppna upp för nya lösningar. Vad hade jag gjort om jag inte haft måleriet som evigt påminner mig? Det vet jag inte men förmodligen hade jag uttryck mig på något annat sätt – för en sak är säker och det är att jag är en kreativ person som älskar processen.

Det kreativa har alltid varit en stark drivkraft inom mig genom jobbkarriären och i skolan var bildlektionerna det bästa av allt. När jag som 28-åring mötte måleriet genom en Vedic Art kurs blev jag uppslukad av friheten att få uttrycka mig på mitt sätt. Efter det spenderades all fritid i ateljén och det fick mig att må bra och bli lugn. Det var färgerna och det obegränsade som väckte något inom mig och en expansion och frihet som är svår att sätta ord på. Färg i alla nyanser och stora stora målardukar var en längtan jag länge haft och när jag var i min skaparbubbla försvann verkligheten. Det fick mig att upptäcka en egen magisk värld där fantasin, färgerna och jag fick mötas och bli ett – till en energi med oändliga möjligheter. Så är det fortfarande och det är just därför jag målar, för att få stunden för mig själv med mig själv där jag får växa, utvecklas och bara vara. Det är då jag kommunicerar på ett djupare plan bortom intellektet och det omedvetna får ta plats. Jag älskar hur mönster, linjer och former ständigt förändras och att allt är en konstant rörelser som varierar i rytm och flöde beroende på stunden, precis som livet.

Vad inspireras du av?

 

 

SKRIVANDETS MAGI

Att skriva och sätta ord på livet, processen och måleriet har visat sig bli en viktig del i mitt skapande. På något vis är det som att jag klargör för mig själv, reflekterar och insikterna blir tydligare. Det kan vara så att jag i skrivandets stund får en pusselbit som faller på plats, ser något jag tidigare inte kunnat se eller så förstår jag inte ett enda ord.

Skrivandet har inte alltid varit en naturlig del i måleriet och processen utan det startade för något år sedan. Jag kände en stark längtan av att få utrycka mig genom orden, att sätta mina tankar på pränt och kanske kunna inspirera andra genom mina upplevelser. När jag väl började skriva var det som om en fors kom ur mig, orden och meningarna flödade det var som att den kanalen hade väntat på att få ta plats och få utrymme sedan länge. Då skrev jag när andan föll på lite då och då numer skriver jag varje dag, vissa dagar blir det bara några ord och andra dagar strömmar det på och blir långa texter.

Jag skriver om det som pågår just nu inget speciellt utan bara det jag har i tankarna just då och det häftiga är att i takt med att tangenterna smattrar blir jag lättare i hjärtat. Även om orden blir till kluriga texter och svåra att förstå så kan det landa efter några dagar eller inte alls men det gör inget för det är skrivandet (även den processen) som är viktigast. Vad det blir av det är inte fokuset utan det är resan, att upptäcka, erfara och reflektera som får mig att må bra. Att sortera allt som finns i huvudet som snurrar och bubblar, alla miljoner idéer och tankar som poppar upp i full fart.  Det gäller att hinna få ner allt på pränt för att dokumentera, strukturera och kanske bli klokare på mig själv…………om det nu går:)

Önskar er en härlig dag!

Kram

 

Då var det dags att dyka in i skaparbubblan igen och se vad som pågår under processen. Idag blir det en av de senare målningarna som heter ”Love is in the air”.

Denna målning är från början en så kallad avkletningsduk som jag smetar av överbliven färg på, jag har alltid en sådan stående i ateljén. Det lustiga med denna var att jag såg blommorna efter att färgen varit där i säkert en vecka, helt perfekta i all sin enkelhet. Ibland när jag målar och är i ett flow så går allting som på repeat, jag målar och målar, stryker av färg som blir över, målar och målar igen, stryker av ny färg och målar igen osv. Den vänstra hjärnhalvan (den intellektuella) som vill strukturera upp och skapa ordning vilar medan den högra kreativa får utrymme, det är då det uppstår magi och bara blir som just med denna. Det är det jag älskar med skapandet!

”Love is in the air” handlar för mig om allt det vackra i naturen som får våra sinnen att spraka, får oss att stanna upp och njuta av allt det spirande ljuvliga. Blommornas färgrikedom, trädens skiftningar, himlens oändliga nyanser och molnens formationer är magiskt! Det är förälskelse i luften, förväntningar och känslor som bubblar i kapp med fåglarna som kvittrar. Åååå vad jag längtar till våren! Jag riktigt känner hur jag förflyttas till en härlig ljummen solig dag som doftar sommar och kärlek, en strålande bättre dag.

Det har blivit flera tavlor med just vallmo och i Solögas bok ”Växternas språk” står det att vallmo betyder:
Nu är tid att älska. Visdom: Jag öppnar upp mitt hjärta för kärleken. Jag bjuder in kärleken till mitt liv igen.

Så låt kärleken spira som aldrig förr!

Är du intresserad av ”Love is in the air” är det bara att ringa eller maila och självklart går det bra att delbetala om så önskas.

Storlek: 163×110 cm
Pris: 7.500 kr

Fler målningar finns här! Jag har uppdaterat med nya mindre fina godingar. 

Ha en finfin vecka!

Kram
Karolina

 

 

 

 

Skapande skola är som jag sagt innan bland det bästa jag vet, det är superkul och jag älskar att arbeta med barn och måleri! Det är så fantastiskt härligt och inspirerande att följa resan genom olika projekt och åldrar. Oavsett om det är ungdomar, barn eller yngre barn så är processen liknande, det finns motstånd och kontrollbehov i alla åldrar (än mer för oss vuxna) och rädslan över att inte veta eller göra fel sitter i ryggmärgen. Vi är uppfostrade med att konstant prestera, vara duktiga och göra rätt. Jag drar inte alla över en och samma kant men oftast handlar motståndet att sätta igång att måla om prestationsångesten som är kopplad till just detta.

Det bästa med detta fria måleriet är att det fångar upp elever som har svårigheter, inte gillar att måla eller inte tycker att de kan. När var och en får göra på sitt sätt, experimentera och pröva sig fram utan att det behöver föreställa något brukar motståndet släppa efter hand. I varje grupp är det alltid några barn som kör igång att måla direkt, merparten barn avvaktar lite och iakttar sina kompisar innan de sätter igång och sedan finns det någon enstaka elev som har en lång startsträcka och behöver samla mycket mod och styrka. När det väl släpper och de vågar pröva sig fram och upptäcker att de faktiskt kan – då ryser jag ända in i själen. När ögonen strålar av glädje, glädje av att våga, att tagit sig över det jobbiga steget och upplevelsen av något nytt, färgernas  kraft att väcka kreativiteten och skaparglädjen så att det är svårt att sluta måla – då är syftet fulländat! När alla elever är trollbundna av kreativiteten och uppslukade av att skapa magi på sitt härliga vis.

Underbara ord som – detta är jätteroligt, mycket roligare än jag trodde det skulle vara, jag kan ju faktiskt måla. Det blev ju något ändå fast jag inte trodde jag kunde. Wow tänk att jag gjort denna fina, titta här vad cool det blev när jag drog med denna över färgen, kolla här vad jag har gjort, åååh vilket mönster – det bara blev ……osv osv. Alla dessa ord och bekräftelser som strömmar ur deras små och stora kroppar och får mitt hjärta att smälta av tacksamhet.

Skapande skola är den mest betydelsefulla delen i mitt jobb. Att få inspirera barnen till att gå sin väg, att göra det som känns bra i hjärtat och att lita på sig själva. Inte vara för självkritiska utan vara snälla mot sig själva. Avdramatisera måleriet och tillåta nyfikenheten styra för att så kravlöst som möjligt utforska och hitta sitt unika uttryck, sin väg. För genom måleriet möter man sig själv rakt av, alla egenskaper speglas och motståndet är till för att övervinnas för att komma vidare och utvecklas.

Det har blivit många skolor under åren och jag är innerligt tacksam för att vara en del i elevernas kreativa utveckling, ser fram emot att få möta och inspirera ännu fler barn under 2018.

//Karolina