PRESTATIONSÅNGEST?

Motstånd & prestationsångest…..
Jag målar för att det får mig att må bra, färgerna helar o renar mig. Men när det blir en paus med för många dagars uppehåll har jag svårt att börja. Jag har varit superinspirerad sedan vi kom hem från resan men ändå har jag inte målat. Har hittat på mängder med andra saker att göra istället för att just bara sätta fingrarna i färgerna. Det är för att motståndet o prestationsångesten har kommit smygande. Jag tänker för mycket på vad o hur jag ska måla, det är så mycket inspiration som vill ut men jag fastnar i huvudet o tillslut vet jag varken ut eller in. Det blir det totalstopp!
Då hittar jag på alla möjliga anledningar för att slippa måla, samma visa varje gång. MEN………
Det finns bara EN lösning, att bara börja för annars kan jag få vänta i en evighet. Färgerna hoppar inte på mig utan jag behöver göra det aktiva valet att faktiskt sätta igång. Bara göra! Precis så fick jag göra idag o det funkar – jag lovar!
Är det svårt; blunda o välj färger, blunda o måla så släpper vi huvudet o går in i hjärtat istället. Testa, det är värt ett försök. För tänk om det faktiskt ger mersmak?
Solsken
Karolina

Eftersom ni är många som längtar efter texterna till de nya målningarna kommer jag presentera en per dag så att ni kan läsa, begrunda o ta in texten i lugn o ro. När en målning är klar o signerad kommer ofta titeln till mig o därefter en text som förklarar vad just varje konstverk betyder för mig eller vill förmedla till omvärlden. Det är mitt sätt att djupdyka i mina tankar, tydliggöra och sätta ord på var som försiggår bakom kulisserna inne i min hjärna o kanske väcker det något i dig.

För mig handlar det om föreningen, länkningen, sammankopplingen. Det enda viktiga som betyder något är vart o vem målningen är ämnad för. Att det blir rätt hela vägen, att hjärta o målning finner varandra, den där äkta sanna förbindelsen. För mig är den personliga kontakten essentiell så därför har jag valt att inte ha mina målningar tillgängliga här i webshopen. Det känns fel att vem som helst ska kunna gå in o klicka hem en målning, för jag vill vara med o bestämma o känna in vem den är ämnad för. Ett original är ett enda exemplar, det enda i sin sort, där min innersta själ o processens alla känslor tillsammans med färgerna skapat verket. Det är därför mina målningar inte finns hos konstföreningar, gallerier eller andra utställningar, för jag vill veta! Jag har testat det mesta men landat i att detta är min väg. Det har hänt att jag sagt nej när jag känner att verket o personen inte är menade för varandra. Även om jag tror att det redan är förutbestämt o att det sköter sig självt så känns det ändå rätt att mina målningar finns hos mig. Gör ditt hjärta dubbelvolt när du ser någon målningen kanske just den är ämnad för dig. Då är det bara att skriva eller ringa till mig.

 

Låt mig presentera “En midsommarvals”

I varje lager av färg finns en dos av somrig pirrig förväntan som påminner om midsommar. De spirande ängsblommorna i alla dess former o färger bär på egna små historier. Om vi lyssnar riktigt noga, verkligen lyssnar kanske vi får höra vad blåklinten, vallmon eller prästkragen har att berätta. När jag målade denna kändes det som en dans med skön rytm i precis lagom tempo. I varje steg bildades nya mönster, kronblad o stjälkar i en salig blandning med hela färgpaletten inkluderad. En helt ljuvlig vals förenade oss till ett. Det är vidunderligt vackert att få vara en del av detta, att med mina händer ha den stora äran att få skapa magi på duken. 

Titel: En midsommarvals
Storlek: 52x97cm

 

Solsken
Karolina

TVIVEL

Igår hände det igen……..

Processen är liknande oavsett måleri, skrivande eller livet i övrigt. När vi ska in i nya projekt eller hitta på nya saker utanför vår trygghetszon är det helt naturligt att det känns skrämmande o läskigt. Det är ju outforskad mark ska ut på o kan kännas som att slänga sig ut till vargarna. Vi vet inte vad som väntar, det enda vi känner är hjärtat som säger att det är rätt väg att gå, att det är något vi ”måste” göra för att det är betydelsefullt.

Den första fasen är oftast inspirerande o uppbyggande, vi har idéer o går in med positiv glädjande energi för det nya. Vi har flow o det känns härligt ett tag men sedan helt plötsligt tar allt en annan vändning, egot kommer in o vi känner tvivel. Börjar fundera på om den här idéen verkligen är så himla genomtänkt o bra egentligen. Alla möjliga argument maler i huvudet om varför vi ska ge upp o inte fortsätta. Då är det bara egot som har fått bränsle o går igång på alla cylindrar för att få tillbaka oss i tryggheten igen (egots gnatande är negativt, vill inte utvecklas alls utan ha oss kvar i samma gamla mönster som vi är vana vid o känner till). Detta hände mig igår när jag satt o skrev på min nya bok (som i sig är en skräckblandad förtjusning), helt oväntat från ingenstans dök negativa tankar upp, tankar som; – men hallå, vem vill läsa detta? vem tror jag att jag är? nej, är detta verkligen en bra ide? jag har ju inget intressant att skriva ändå….osv. 

Eftersom tvivlet är kopplat till egot så är det en varningssignal för mig, när de nedtryckande tankarna börjar gnaga i huvudet får jag dra i nödbromsen. Stopp stopp stopp!!!!! Sedan får jag mentalt övertyga mig om att detta är inte sant, såhär är det i varje process mer eller mindre. Vissa gånger krävs det lång övertygelse men oftast räcker det att berätta om känslan till en vän eller mannen för att det ska släppa. Ja, så nu är jag inne i den fasen när det är lite trögare, tvivlet kommer o går, känslorna åker berg o dalbana, fram o tillbaka, hit o dit. Men jag är envis o ska minsann visa egot att jag bestämmer över mig. När jag skulle tala in min ljudbok var det fruktansvärt jobbigt o än mer när jag skulle upp på scen med David Hellenius på Jontefondsgalan, mådde riktigt illa o var såååå nervös att jag ville gräva ner mig. Fyfyfy vad nervositet o oro kan sätta igång fysiska symtom i kroppen. Ja det finns många utmaningar som varit tuffa under livets gång. Men jag har fått med mig en viktig insikt; att ju jobbigare egot är desto mer förstår jag att det måste vara något viktigt som verkligen ska göras för att det har en djupare betydelse. En utveckling jag behöver gå igenom för att just den erfarenheten kommer vara till hjälp längre fram. När de jobbigaste prövningarna dyker upp är jag oerhört glad o tacksam för mina närmaste som ger mig extra kärlek o stöd i situationer som är lååååångt utanför tryggheten. 

Det häftiga är att när vi vågar fortsätta o gå vidare sker det magi! Vi går in i en ny fas i processen o känner att; – jo banne mig detta klara jag! Lite jävlar anamma o självförtroende som säger att detta kommer bli bra. Det är väl inte hela världen om det skulle bli pannkaka för då har jag ju ändå vågat.

Vi hör att hjärtat viskar o är med oss hela vägen men när egot skriker högt är det ibland svårt att höra hjärtats röst. Men när vi gör ändå o fortsätter är vi makalöst fantastiska! Då är vi värda att sträcka på oss än mer o vara stolta över att vi vågade o att hjärtats röst segrade än en gång………

Så håller processen på, om o om igen, tar en omväg o kringelikrokar sig, går spikrakt framåt för att tillslut avslutas o bli hel. Cirkeln sluts, vi känner frid o en ny cirkel tar vid. Livet, processen, resan som ger mening o stärker oss.

Solsken
Karolina

Boken, ja den nya är påbörjad o detta är en resa helt i sig kan jag säga. Igår skrev jag hela dagen igen, orden flödar o det är så mycket som jag vill dela med mig av. Det blir en bok med mina målningar o texter tillsammans med en berättelse om livet. Vad som format mig från mor o far, hur olika händelser påverkat o valen som tagit mig vidare. Resan hit till där jag är idag från det att jag började måla. Det är läskigt o lååååångt utanför min comfortzon. Jag blottar mig, skalar av o skriver om det mest känslosamma jag upplevt, med förhoppningen att inspirera andra i liknande situation.
Inom en snar framtid kommer jag dela en liten del så att ni kan få smygläsa…..det kommer ta tid innan hela boken är klar o tryckt, kanske till jul eller nästa år. Oavsett så blir det när tiden är mogen processen är startad o vi får se vad som föds ur detta……..
Solsken
Karolina

The crazy Swedish woman

Då blev jag uppslukad av att experimentera o utforska inkens effekter o magi. Livesändningarna spreds över hela Norden o den så kallade inkfebern blev ett faktum. Makalöst vilken skaparglädje som spirade överallt, så ofantligt många det fick igång att faktiskt börja måla🎉🎨🙏🏻 Det snuddade vid min vision ”hela världen målar”, vi har kommit en bit på vägen men har lite kvar:)
Uttrycket ”The crazy Swedish woman” myntades av den holländska tillverkaren eftersom de undrade vem den där galna svenskan var som målade med så mycket ink….hahahaha. Fram tills mars hade inkflaskorna stått o samlat damm på hyllorna hos grossisten men efter några liveseändingar skulle helt plötsligt butiker i hela Sverige o norden desperat ha ink. Kunderna efterfrågade dessa magiska droppar o butiksägarna undrade vad sjutton som hade hänt från en dag till en annan. Då svarade grossisten – det är Karolina som livemålat igen…….hahahaha. Helt fantastiskt att det bara var ett år sedan.
Kommer ni ihåg?
Här kan ni se de första klippen på Facebook👇🏻
Solsken
Karolina